2012. január 22., vasárnap

A DOHÁNYZÁS LASSAN ÖLŐ MÉREG!



A DOHÁNYZÁS LASSAN ÖLŐ,- MÉREG!
  • A dohánytermékek fogyasztásának leggyakoribb módja a dohányzás. A mezőgazdasági terményt gyakran keverik adalékanyagokkal, majd pirolizálják. Az ebből származó füstöt a fogyasztó belélegzi, majd a hatóanyag a tüdőben szívódik fel. A hatóanyagok kémiai reakciót váltanak ki az idegvégződésekben, ami által megnő a pulzusszám, javul a memória, az éberség és a reakcióidő. Dopamin, majd később endorfin szabadul fel, amelyek gyakran az örömérzethez társulnak. A 2000. évi adatok szerint a világon mintegy 1,22 milliárd ember dohányzik. A férfiak nagyobb valószínűséggel dohányoznak, mint a nők (bár a kor előrehaladtával a nemek közötti különbség csökken). A szegények nagyobb valószínűséggel dohányoznak, mint a gazdagok, és a fejlődő országokban élő emberek inkább dohányoznak, mint a fejlett országok lakosai.
  • Sok dohányos kamaszkorban vagy fiatal felnőttként kezd dohányozni. A korai szakaszban a dohányzás általában kellemes érzést nyújt, pozitív megerősítésként szolgál. Több éven át tartó dohányzás esetén a dohányzás folytatásának fő motivációja a megvonási tünetek és a negatív megerősítés elkerülése lesz.//Wikipédia/
A dohány egy lassan, alattomosan ható, nagyon veszedelmes méreg. Bármilyen formában használják, árt a szervezetnek. Mivel hatása lassú, és alig vehető észre, ezért annál veszedelmesebb. Először izgatja, majd bénítja az idegeket. Elgyengíti és elhomályosítja az agyat. Gyakran erőteljesebben hat az agyra, mint a részegítő italok. Hatása alattomos és nehezen ürül ki a szervezetből. Használata felkelti az erősebb italok utáni szomjúságot és sok esetben megveti az iszákosság alapját.
A dohány használata kényelmetlen, kellemetlen, költséges, tisztátalan, beszennyezi használóját és bántó másokra.

A dohányzás kimondhatatlan kárt okoz a gyermekeknek és ifjaknak. A fiúk nagyon korán kezdenek dohányozni, akkor, amikor testük és lelkük a leginkább érzékeny a dohány hatása iránt, ezért az aláássa fizikai erejüket, eltörpíti testüket, eltompítja értelmüket és megrontja erkölcsüket (MH 327-329).

A dohányzás utáni vágy nem természetes, hanem örökölt. A tea és kávé fogyasztása felkelti a dohányzás utáni vágyat. Az ízesítőkkel és fűszerekkel készített ételek gyulladásba hozzák a gyomrot, megrontják a vért és előkészítik az erősebb izgatószerek útját (TE 58-59).


  • A dohányzás az egyik legnagyobb csapda az életünkben!
  • Erős akarattal kitartó,következetes hozzá állással legyőzhető!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése