2012. november 20., kedd

A GALAGONYA ERŐSÍT & FOGYASZT!

Galagonya cserje virágzáskor
                      


http://www.google.com/cse/panel/code?cx=008407682548954665842:zastr-2nrpw


A Galagonya (Crataegus) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Maloideae alcsaládjába sorolt növénynemzetség. Általában tövises cserjék, vagy kis fák. A galagonyát gyógynövényként is alkalmazzák: jótékony hatással van a szívműködésre.
A Kárpát-medencében négy faj őshonos: egybibés galagonya, fekete galagonya, rózsaképű galagonya, cseregalagonya.
  •  Leveleik szórt állásúak, a virágzat sátorozó buga. Termésük a Maloideae alcsaládra jellemző almatermés, mely a vacok megduzzadásával keletkezik. A termésfal (a mag héja) nagyon kemény. A termést az állatok a maggal együtt fogyasztják el, majd a mag a bélcsatornán sértetlenül áthaladva az anyanövénytől távol jut ki a külvilágba. A nemzetség rendkívül fajgazdag (egyes szerzők szerint a fajok száma több mint ezer!), sok az átmeneti és hibrid alak, változat. Főleg az északi féltekén elterjedtek.

A Galagonya felhasználása:

A virágok, a levelek és a termések, valamint ezek kivonatai gyakran közösen, számos gyógyszeripari készítményben megtalálhatók. A galagonyakészítmények erősítik a szívizom összehúzódásának erejét, és javítják a koszorúér, valamint a szívizom vérellátását. Bár a galagonyakivonatok hatásmechanizmusa nem hasonlít a szívre ható glikozidok működéséhez, gyakran veszik igénybe őket digitális terápia megerősítésére és kiegészítésére. A népi gyógyászatban a gyümölcsből készített lekvárt esetenként használják még hasmenés ellen és erősítőszerként. A homeopátia a szív- és keringési panaszok keringési panaszok terén alkalmaz galagonya készítményeket.
Tea: 2 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított galagonyalevelet, majd 15 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csésze tea fogyasztása javallott. Tinktúra: Virágból, levélből, bogyóból készül. Tabletta: A galagonyából készített tabletta porított virágot, levelet, bogyót tartalmaz. Fűszerként: A galagonya terméséből gyümölcszseléket és mártásokat lehet készíteni.
A galagonyát a “szív gyógynövényének” is nevezik, mert bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató. Jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszben élő szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallt koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Öregkori szívpanaszokra, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott galagonyatea és galagonyatartalmú készítmények fogyasztása.

 gyogynovenyek/galagonya
Galagonya
(Crataegus oxycantha)
Előfordulás: A világ mérsékelt égövének szinte minden részén megtalálható, de az ettől melegebb, mediterrán, illetve a hidegebb területeken is gyakorta előfordul. A közepes vizellátottságú, jó tápértékű talajokat kedveli, de a savanyú, meszes, száraz területeken is otthonosan érzi magát.
A gyenge vizellátású területeken inkább cserjévé, a jobb vizellátású területeken, erdőkben kisebb fává nő.
Gyűjtés-felhasználás: A galagonya virágát és termését egyaránt felhasználhatjuk. A virágot a májusi telihold idején érdemes begyűjteni, hűvös, száraz helyen száritani és lezártan tárolni.
A termés begyűjtésére az éghajlattól, a földrajzi elhelyezkedéstől, az időjárástól függően a szűz, a mérleg, illetve a skorpió hava is alkalmas, de fontos, hogy a kora őszi fagyokat ne várjuk meg. A szedést érdemes a nap és a növő-hold trigonjára időziteni.
A bogyókat alaposan száritsuk ki, akár közvetlen napsugárzásnak kitéve, mert ennek hiányában a raktározás során bepenészedhet. A virágból elsősorban forrázatot készithetünk, míg a termésből főzetet, tinktúrát is, vagy akár közvetlen is fogyaszthatjuk.
Az ókorban a galagonya virágát termékenység fokozónak, szimbolizálónak is használták a nők ruhájukra tűzték, vagy menyasszonyi koszorút készitettek belőle. A virágot újszülöttek bölcsőjébe is helyezték a démonok, illetve az ártó influenciák távoltartására. A termést gyógyitó amulettek, nyakláncok készitésére is használták, mint a szeretet fokozására alkalmas szimbólumot.
Ize: savanyú-6, édes-3
Energetika: szelet csökkenti, tüzet, vizet fokozza, növeli a lélek megtartó energiáját.
Általános hatás: A galagonya közismert szivgyógyszer, keringés javitó. Görcsoldó, vizhajtó, nyugtató hatású, serkenti az emésztést, hajtja a szelet, oldja a hurutot. általános erőnlét fokozó, hevitő vértisztitó.
Lélektani hatás: feléleszti az emberben a jószivűséget, az együttérzést, a szeretetet. Száműzi a szivből a gonosznoszságot és lágyitja a kőszivűséget. A nyúlszivűséget megszünteti, bátorszivűvé tesz, segit felvállalni a félelmek okát. Emellett csökkenteni képes a szorongást, a rettegést a bizonytalanságot, az ijedelmet és nem csak a szivben. Segit feldolgozni a sérelmeket, a lelket mérgező mögöttes szándékokat. Oszlatja a bánatot, a nyomasztó érzelmeket, fokozza az életerőt, növeli a stabilitás és a biztonságra törekvés érzését.
Részletes ismertetés: A galagonya savanyú izénél fogva elsőrangú emésztés serkentő. Enyhén, de tartósan fokozza a gyomor savtartalmát, igy emésztő készségét. Magas gyomorsavszint, vagy gyomorfekély esetén csak savközömbösitővel (édesgyökér, édeskömény, koriander) együtt adható. Mivel étvágyjavitó, ezért huzamos alkalmazása esetleg testsúlynövekedést vonhat maga után, ami természetesen más, keserű izű növények együttes használatával ellensúlyozható.
Segit kiüriteni a gyomorból a felhalmozódott, pangó, illetve az esetlegesen alulemésztett táplálékot. Az emésztőcsatorna további részében is hasonló hatású, emellett szünteti az erjedést, a bélhurutot. Felszámolja a dugulásokat, elzáródásokat is.
A szélenergia székhelyéről, a vastagbélből, annak is főképp a leszálló szakaszáról intenziven hajtja a szelet. Egyrészt ebből fakad nyugtató, zavarodottságot szüntető hatása, másrészt abból, hogy az emésztés hatékonyságának, erősitésének eredménye képen csökkenti az emésztetlen táplálékok, a mérgek jelenlétét, melyek az idegrendszert frusztrálnák, az ingerküszöböt csökkentenék. Emellett édes ize is stabilizál, nyugtat.
A galagonya elsősorban szivgyógyszerként közismert. A sziv teljesitményét nem annak hajszolása révén növeli, mint a gyűszűvirág, hanem a keringés javitásával, a szivizomzat energizálásával. Növeli a sziv pumpáló erejét. Idegi hatása a sziv működésére is jótékony, megszünteti a szivritmuszavaros, "szivremegéses", szivgörccsel járó panaszokat, a sinusvezérlést stabillá, kiegyensúlyozottá teszi. A balkéz kisújjba sugárzó, szúró szivpanaszok ellenszere.
A sziv terheltségét is csökkenti két módon, a szervezet általános keringését, az erek állapotát, rugalmatlanságát, beszűkülését javitja, -ennek fokozásához érdemes fokhagymával kombinálni- valamint csökkenti a sziv ereiben a lerakódásokat, a sziv izomzatának zsirosodását, és a szivburokban felgyülemlett vizet. Növeli a koronária keringést. Használata révén a sziv területe kellemesen melegedik, amelyhez bazsalikomot kombinálva jó kedélyt is társithatunk. Következményesen csökkenti a hasűri, és a mellűri folyadékgyülemet, ami a légzés kikönnyülését eredményezi.
A virágjából készült forrázat inkább „csak” vizhajtó hatású, A terméséből készült főzet, az ami jellemzőbben a szivre hat. Ezt rendszeresen, napi 1-3 bögrével fogyaszthatjuk, alkattól és állapottól függően, gyógyszerszedés mellett is. Kúraszerűen alkalmazzuk, mert hatása nem egyik pillanatról a másikra alakul ki.
A termés lehetőleg Tokaji aszú borban készült áztatmánya a legelfajultabb szivet is képes kordában tartani, ebből reggel és este egy pohárka fogyasztása javallt.
Vizhajtó hatását kötőszöveti pangások esetén, illetve vesekő esetén, főleg borókával, királydinnyével kombináltan használhatjuk.
  • Fogyasztó hatását tudományosan igazolják! 
  • A galagonya  nagyszerű gyógynövény, nem csak gyógyerejével és pompájával tudja az embert megbabonázni, hanem van még   egy fontos tulajdonsága: fogyaszt. Segít megszabadulni minket a súlyfeleslegtől. Ha kitartóak vagyunk, nemcsak a szívproblémáinkat orvosolja, de még segít abban is, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóinktól. Ezt én is megerősíthetem, saját tapasztalatból. Én esszenciát próbáltam ki. Napi /reggel éhgyomorra inni/ egy pohár vízbe 15 cseppet tettem. Ezt egy, a szakterületen dolgozó professzor is megerősítette minap a rádióban.

    Fogyúkúrás tea elkészítése: egy púpozott teáskanál teafüvet leforrázunk 1dl forró vízzel és félpercnyi állás után leszűrjük. Napi négy csésze ajánlott.

ÖSSZE ÁLLÍTÁS: Wikipédia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése