http://www.google.com/cse/panel/code?cx=008407682548954665842:zastr-2nrpw
TALLÓZÓ
Gyerekkoromban a nyári szünidőt
általában a nagyszülőknél, vidéken töltöttem, ahol mindennapos
„szertartás” volt, hogy tépjünk a csirkéknek tyúkhúrt. Akkoriban már
tudtam, hogy ez egy gyorsan terjeszkedő gyomnövény, amit viszont a
baromfiudvar lakói imádnak. Néhány évvel ezelőtt, egy meleg, nyári
délutánon a barátaimnál grilleztünk és az étkezésnek nekilátva ért a
pofára esés, mikor is a tányéromból rám „pislogott” egy nagy kupac
tyúkhúr. A meglepetés vélhetően kiült az arcomra, mert a házigazda
felesége megnyugtatóan rám mosolygott és megkérdezte: „nem ettél még
tyúkhúr salátát?”
Kis történetemmel csak arra szerettem
volna rávilágítani, hogy általánosságban, mennyire nem ismerjük azokat a
növényeket, amelyek a kertünkben vadon előbújnak. Rengeteg közöttük a
gyógynövény és sokat használhatunk a konyhában is ahelyett, hogy
kikapálnánk, vagy kigyomlálnánk azokat.
Az egyik ilyen, szinte minden kertben
még az enyhébb teleken is előforduló, most már szándékosan idézőjelbe
tett „gyomnövény” a tyúkhúr (Stellaria media). Nagyon sok kiskert
tulajdonos küzd ellene, próbálja kiirtani több, kevesebb sikerrel. A
tyúkhúr, ősszel, télen csírázik, majd a hó alatt áttelel és kora
tavasszal már tempósan terjeszkedni kezd a kertekben. Sikeres
térhódításának és szaporodásának egyik titka, hogy magjai, akár 25 évig
is megőrzik csírázó képességüket a talajban és nagyon mostoha
körülmények között is növekedésnek indulnak. Kevesen tudják róla, de
több betegség ellen hatásos gyógynövény is a tyúkhúr. A többi között
hatásos lehet görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén.
Segít a diatézis és az ekcéma súlyosbodásakor. De használják
hashajtóként és vízhajtóként, valamint arthritis, köszvény, reuma és
különféle sérülések, illetve krónikus álmatlanság, szemgyulladás
kezelésére is. A legújabb kutatások arra is rávilágítottak, hogy a
cukorbetegek számára is jótékony hatással bír, hiszen kis mennyiség
rendszeres fogyasztása esetén normalizálja a vércukor szintjét a
szervezetben és szabályozza az egész endokrin rendszer működését. A
tyúkhúr javítja az általános anyagcserét is.
A tyúkhúr, remek saláta alapanyag,
hiszen friss, roppanós hajtásai, kellemes, „zöld” íze üdítő élvezetet
nyújt az ízlelőbimbók számára. A frissen felszedett növényt csak
egyszerűen mossuk meg jól és daraboljuk bele a vegyes salátába
virágostul, szárastul, levelestül. Olyan helyről szedjük, ahol nem
gyomirtóztunk és más vegyszert sem használtunk előtte. Ha a hajtásokat
megszáríthatjuk, és porrá törve tárolhatjuk, így még a téli időszakban
is kellemes ízt varázsolhat az akkor kissé szegényesebb salátákba.
Vegetáriánusok pedig, vajas kenyérre is szórhatják a száraz őrleményét.
KÉSZÍTETTE. Green Team
A Tyúkhúr imádók nevében Köszönjük!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése