http://www.google.com/cse/panel/code?cx=008407682548954665842:zastr-2nrpw
JÓ ÉTVÁGYAT!
KURKUMÁVAL ÉS GYÖMBÉRREL KÉSZÍTETT ÉTELEK
Az alábbiakban Dr. Mészáros Zsuzsanna, a Pécsi Tudományegyetem oktató orvosa által használt recepteket olvashatja!
Én legelőször a gyömbéres kekszet ismertem meg és bárki, aki az ismerőseim közül külföldre ment mindig ezt kértem ajándékba.
Ma már nem gond, köszönhetem a tablettás készítményeknek. Külön és együtt is a mindennapi étkezésem része és a család is hamar megszokta. A kurkuma-gyömbér variáció MINDEN HÚSÉTEL része, mindegy milyen, még a rántott hús panírjába is teszek!! Összetörve a tojásba keverem. Azóta sokkal emészthetőbb, könnyebb lett ez a nehéz húsétel.
A pörköltekből sem maradhat ki, ugyanúgy, mint a hagyma, de ennek készítésénél vagy kuktát vagy dupla falú edényt használok, hogy ne égjen, hanem szinte párolódjon az étel és olajat sem használok, csak a hús saját zsiradékja olvad ki, ami az izmok között van, és ez is bőven elég.
4 személyre 2 db tablettát teszek a gyömbér-kurkumából. A petrezselymes variációt levesekbe, húslevesbe használom gyakrabban!
ZÖLDSÉGES, CSIRKEHÚSOS, KURKUMÁS RIZS
4 személyre fejenként 1-1 db csirkecombot felteszek párolva max. 1 evőkanál kukorica vagy olíva olajon párolni, majd hozzáadok 1 db összetört KURKUMA tablettával és 1-2 evőkanál vízzel.
Kb 20-25 perc múlva 1-1 nagyobb darab kerekre szelt répát és petrezselyem gyökerét teszek hozzá 1 pohár megmosott rizzsel, vagy felesben (1/2 pohár rizs, 1/2 pohár hajdina kása), felöntöm 2 pohár meleg vízzel, melybe 1 db KURKUMÁS, PETREZSELYMES TABLETTÁT oldok fel.
Végül 1/2 kávéskanál csökkent Na-tartalmú vegetával szórom meg, pár pillanatig forralom, majd vagy sütőben, vagy kicsi lángon kb. 20 percig párolom tovább fedő alatt.
Aki csípősebben szereti CURRYT IS szórhat bele 1 kávéskanállal. A főzés végén a tetejére friss vagy fagyasztott, vágott petrezselymet szórok.
Kiváló laktató, könnyű húsos, zöldséges étel! Ezt még nagymamámtól tanultam: nálunk azóta is hagyomány! Mellé még savanyúságot, vagy zöldségsalátát is fogyasztunk.
GYÖMBÉRES KINAIKEL-LEVES
Hozzávalók 1 db kínai kel, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 db vöröshagyma, 1-1,5 liter csirkeleves leve, 1 evőkanál száraz fehérbor, 10-15 dkg rizs, 1-2 db kurkuma-petrezselyem tabletta.
A kínai kelt leveleire szedjük, megmossuk, apróra daraboljuk, majd megpároljuk gőz fölött (ha erree nincs idő akkor a legvégén tegyük a levesbe, hiszen 5-7 perc alatt megfő.)
A forró húsleves levébe tesszük a hagymát, fokhagymát, felforraljuk, majd a rizst is beletesszük a petrezselyem tablettával együtt, 20-25 perc alatt megfő, ekkor tesszük a nyers, vagy párolt kínai kelt a levesbe.
Mivel a kínai kel magas ásványi anyag tartalmú sózás csak a tányérokban szükséges, de a tálalás előtt még a száraz bort hozzákeverjük az egész leveshez. Könnyű, jól emészthető, ízletes étel.
HÚSVÉTI SONKA
Ha lehet szárnyas húsból, de a hagyományos igazi füstölt sonka is éppoly finom: egy napig áztatom a leforrázott vízzel, hogy a só-tartalma kiázzon. Ebből a léből kiveszem, egyszer átforralom új vízzel, majd ezt is leöntöm.
Ezek után jön az igazi főzés. Újból felöntöm vízzel, melybe babérlevelet 1-2 db-ot, 4-6 gerezd fokhagymát, csipetnyi tárkonyt és 1 db kurkuma-gyömbér tablettát teszek bele.
A hús fajtájától függően a megfelelő ideig fedő alatt főzöm, kb. 20 perccel a befejezése előtt 1 tabletta kurkuma-petrezselymes tablettát is teszek bele!
Nemcsak finom íze lesz, de sokkal könnyebben emészthető, hagyományos ételt kapunk! Azóta nincs haspuffadás, kellemetlen teltség érzés. A sonka levében főtt tojás és kolbász is finomabb, bár mi a három fehérjét egyszerre már nem fogyasztjuk, de egymás utáni napokon sokkal változatosabb, és kímélőbb.
Ha gondolják, kipróbálhatják újabb módon készíteni a hagyományos ételeket is. Sokkal kímélőbb és egészségesebb étkezés a régi ízek megtartása mellett.
KURKUMÁS-GYÖMBÉRES SÜTÖTÖKPÜRÉ LEVES
Hozzávalók: 5-10 dkg burgonya, 20-25 dkg sütőtök, 2 db Kurkumás Gyömbéres tabletta, 2-25 gr (1 kiskanál) vaj, 2 evőkanál rozs vagy teljes kiőrlésű liszt, 1 dl kefir, vagy főzőtejszín
Az apróra vágott (burgonya püré méretű) burgonyát, sütőtököt megpároljuk párolóedényben, ha ez nincs a burgonyát megfőzzük, a sütőtököt fólia alatt megpároljuk a Kurkumás gyömbéres porrá tört tablettájával együtt.
Bővebb lére engedhetjük a tököt és a burgonyát, majd a kettőt együtt összeturmixoljuk, majd a főzőtejszínnel, vagy aki savanykásabb ízt kedveli: 1 dl Kefirrel a lisztet kikeveri habarássá. (A lisztet először kevés vízzel csomómentesre keverjük, majd utána jön a Kefir vagy főzőtejszín.)
A habarást a turmixolt sütőtökre öntjük és 2-3 percig kavarás közben forraljuk. Lehűtve pirítós kockával tálaljuk.
Készíthetjük burgonya nélkül is. Akkor több sütőtök szükséges (2x-s mennyiség). Könnyű leves. Én szoktam sűrűbbre is készíteni szósznak akkor párolt vagy rántott hús mellé. Pirítóssal könnyű vacsora is lehet.
CÉKLAPÜRÉ LEVEST VAGY SZÓSZT IS HASONLÓAN KÉSZÍTHETÜNK. Ugyanezen összetevőkkel. Ha valaki édesen szeretné a CÉKLA- krémlevest MÉZZEL ÉS ÉDESÍTŐVEL IS KÉSZÍTHETI. Céklánál érdemes kicsi vagy úgynevezett bébi céklát választani, vagy ha nagyobb, akkor előre főzni, és utána hozzátenni a főtt burgonyát. Kicsit időigényesebb a készítése, mint a sütőtöké, de vasban és nyomelemekben gazdag levest, vagy szószt ehetünk!
GYÖMBÉRES-KURKUMÁS SÁRGARÉPA SALÁTA
Hozzávalók: 3-4 db közepes répa lereszelve, 50 gramm lucerna csíra (csíráztatva is kapható), ½ csésze mazsola, 1 evőkanál olíva vagy kukorica csíra olaj, 2 evőkanál alma vagy borecet, 1 kávéskanál reszelt gyömbér (ha nincs 1 db alma reszelve), 1-2 db Kurkumás Gyömbér tabletta ½ dl forró vízben áztatva, 1 dl Kefir (natúr)
Keverjük össze a mazsolát a reszelt répával egy tálban. A reszelt gyömbért (almát) tegyük befőttes üvegbe, erre az olajat, almaecetet, kefirt, a Kurkumás-Gyömbér feloldott, kihűlt oldatát öntsük rá. Finoman rázzuk össze. Hagyjuk körülbelül ½ órát állni, hogy az ízek összeérjenek, majd öntsük rá a répás mazsolára.
A lucerna csírát nagyobb mély tányérba rendezzük el, és erre szórjuk rá a mazsolás reszelt, öntetes répát.
Reggelire, de ebéd, vacsora előtti salátának kiváló. Gyermekeknek mézet szoktam rácsorgatni a végén. A Lucerna csíra helyett retekcsírát is használhatunk vagy pikánsabb ízt kedvelőknek snidlinget is. (Snidlingnél a mazsolát kihagyom)
Lucerna csírát magunk is készíthetünk. Gyógynövény szaküzletekben lehet kapni Lucerna csíra magot (30 gr kb. 200 Ft). Egy kávéskanálnyi magot megmosok finom lyukú szűrőben. Bordázott műanyag tányérra teszem, tűző napsütéstől védve. Naponta 2x finom permetezéssel locsolom. 7 nap alatt csírázik ki, azután fogyasztható.
Vitaminokat (B1, B2, B 12, C, D, E, H, K, Kén), ásványi anyagokat is tartalmaz: Kalcium, Foszfor, Magnézium, Kálium, Cink, Mangán, Bór, Vas. A benne levő szaponin zsírbontó hatású. Fáradtság ellen jó hatású a benne levő B vitaminok miatt.
FIGYELEM: CSAK CSÍRÁZTATÁSRA HASZNÁLHATÓ MAGVAKAT VEGYÜNK, csávázott vetőmagot tilos étkezési célra használni.
A csírázott magvak erejét, már az ókorban a kínaiak és egyiptomiak is ismerték és használták is. Mi is bátran alkalmazhatjuk.
ZÖLDSÉGES KÖLES ZELLERES KURKUMÁVAL
A KÖLES az ősi magyar konyha egyik legfontosabb gabona növénye volt. Magas rost és ásványi anyag tartalma teszi a táplálkozásban értékessé. Főzésnél egy rész köles 5 rész vizet vesz fel.
4 személyre 2 dl pohár jól megmosott köles magot öntök felforralt vízbe. 5-10 percig főzöm, a főzőlébe 2 db ZELLERES KURKUMÁT teszek a kölessel egyszerre.
10 perc főzés után párolt zöldborsót, répát, zellert, karfiolt, ízlés szerinti zöldségeket teszek bele, attól függ milyen húsételt készítek mellé.
Ízesíthetjük lestyánnal, Borsika fűvel (=Oregánó), Tárkonnyal is.
Ha sűrűbbre szeretném a zöldségek után ½ csésze búza, vagy kukoricadarát is főzhetünk bele. Húsleves levével ízletesebb, de akkor önálló ételnek fogyasztjuk hús nélkül.
A főzés végén tesszük bele a minimális mennyiségű csökkent Nátrium tartalmú sót személyenként ne haladja meg a mokkás kanálnyi mennyiséget
HA HÁROM ÉVES KOR ALATTI GYERMEK IS ESZIK BELŐLE, AKKOR CSAK A FELNŐTTEK TÁNYÉRJÁBA LEHET TENNI A SÓT.
Tálaláskor reszelt sajtot, kefirt is tehetünk a tetejére. Sajttal, kefirrel önálló főétel, sajt nélkül sült húsok mellé köret is lehet.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése